На галоўную На галоўную
Напісаць ліст Напісаць ліст
Карта сайта Карта сайта
Рус
Бел
Eng
ГЕРБ РБ Асіповіцкі раённы выканаўчы камітэт

Рака Свіслач  Асіповіцкая ГЭС  Мемарыяльны комплекс Брыцалавічы  Алея Герояў Мемарыяльны комплекс Расохі Асіповіцкі райвыканкам
Рака Свіслач

Мінадукацыі расказала пра новыя падыходы па арганізацыі харчавання з 1 верасня

17 жніўня 2023


 Частка беларускіх школ з 1 верасня гэтага года пяройдзе да новых падыходаў па арганізацыі харчавання, паведаміла журналістам начальнік аддзела па арганізацыі харчавання Нацыянальнага інстытута адукацыі Міністэрства адукацыі Люцыя Міхальчук, перадае карэспандэнт БЕЛТА.

У мінулым навучальным годзе ў 23 установах адукацыі - школах і гімназіях - праводзіўся пілотны праект па арганізацыі школьнага харчавання. У ім прымалі ўдзел 17 гарадскіх школ і гімназій і шэсць школ, размешчаных у сельскай мясцовасці. Пілотны праект прадугледжваў апрабацыю новых тэхналогій гатавання ежы і прынцыпаў арганізацыі школьнага харчавання для далейшага прымянення станоўчага вопыту ва ўсіх школах рэспублікі. Ён прадоўжыўся да канца навучальнага года. За гэты час былі апрабаваны новыя тэхналогіі гатавання ежы, змяніліся і некаторыя падыходы да арганізацыі прадастаўлення школьных абедаў.

"Пастаўлена задача да 1 верасня правесці адпаведную падрыхтоўку персаналу, каб у новым навучальным годзе забяспечыць эфектыўнае далейшае ўкараненне гэтага праекта. Частка школ пяройдзе да новых падыходаў з 1 верасня бягучага года. Другі этап запланаваны з 1 студзеня 2024 года, трэці - з 1 верасня 2024 года", - сказала Люцыя Міхальчук.

Яна ўдакладніла, што станоўчыя вынікі праведзенага ў мінулым навучальным годзе пілотнага праекта плануецца распаўсюдзіць на ўсе школы.

Начальнік аддзела канкрэтызавала, што прадугледжваюць новыя падыходы. Па-першае, з 1 верасня будуць укаранёны новыя стравы і вырабы ва ўсе школы з улікам існуючай матэрыяльна-тэхнічнай базы сталовых. Гатаваць такія стравы будуць, як правіла, з выкарыстаннем падрыхтаванага Міністэрствам адукацыі інфармацыйнага зборніка тэхналагічных карт, страў і вырабаў, распрацаваных з улікам смакавых пераваг вучняў, якія ўдалося выявіць у ходзе эксперымента. Зборнік змяшчае каля 400 страў. Ён размешчаны ў агульным доступе на сайце Міністэрства адукацыі. Спасылкі ёсць на сайтах галоўных упраўленняў па адукацыі аблвыканкамаў, камітэта па адукацыі Мінгарвыканкама, на сайтах устаноў агульнай сярэдняй адукацыі. Прыгатаваць стравы дома зыходзячы з рэцэптуры, якая там пазначана, можа любы жадаючы.

Плануецца выйсці на новы ўзровень узаемадзеяння з вучнямі і іх бацькамі па пытаннях арганізацыі харчавання. Размова ідзе аб фарміраванні культуры здаровага харчавання праз актуалізаваныя навучальныя праграмы. Будуць праводзіцца дэгустацыі новых страў, майстар-класы па іх гатаванні, розныя мерапрыемствы выхаваўчага характару - фестывалі, віктарыны, конкурсы па гатаванні школьнікамі страў, розныя акцыі, фотаконкурсы, выставы малюнкаў, плакатаў, у тым ліку ў анлайн-фармаце.

Акрамя таго, органамі кіравання адукацыі, суб'ектамі гаспадарання, якія арганізуюць харчаванне ва ўстановах адукацыі, будзе праводзіцца работа па павышэнні прафесійнай кампетэнтнасці работнікаў школьных сталовых. На базе ўстаноў сярэдняй спецыяльнай адукацыі арганізаваны курсы павышэння кваліфікацыі повараў і іх перападрыхтоўкі ў адпаведнасці з патрабаваннямі кваліфікацыі да повара 4 разраду.