На галоўную На галоўную
Напісаць ліст Напісаць ліст
Карта сайта Карта сайта
Рус
Бел
Eng
ГЕРБ РБ Асіповіцкі раённы выканаўчы камітэт

Рака Свіслач  Асіповіцкая ГЭС  Мемарыяльны комплекс Брыцалавічы  Алея Герояў Мемарыяльны комплекс Расохі Асіповіцкі райвыканкам
Рака Свіслач

Галоўчанка азнаёміўся з распрацоўкамі для школьнага харчавання

30 студзеня 2023


Прэм'ер-міністр Раман Галоўчанка наведаў Навукова-практычны цэнтр НАН Беларусі па харчаванні, дзе напярэдадні Дня навукі вучоныя паказалі свае напрацоўкі, перадае карэспандэнт БЕЛТА.

НПЦ па харчаванні створаны ў 2006 годзе на аснове БелНДІ харчовых прадуктаў, Інстытута мяса-малочнай прамысловасці і "Белтэхнахлеба". Вучоныя НПЦ ствараюць тэхналогіі вытворчасці прадуктаў харчавання для заводаў. Яны працуюць амаль з усімі прадпрыемствамі - і дзяржаўнымі, і прыватнымі, і вельмі буйнымі, і дробнымі. Працуюць і з фермерскімі гаспадаркамі, напрыклад над тэхналогіяй сушкі сухафруктаў. Раман Галоўчанка азнаёміўся з дзейнасцю цэнтра, яго асноўнымі паказчыкамі развіцця, вынікамі работы за мінулы год, наведаў лабараторыі цэнтра.

Цяпер у краіне рэалізуецца пілотны праект Мінадукацыі, які накіраваны на вывучэнне смакавых пераваг школьнікаў і ўдасканаленне арганізацыі харчавання. Удзельнічае ў ім 21 беларуская школа: па тры ў кожнай вобласці і тры - у Мінску.

НПЦ НАН па харчаванні прымае актыўны ўдзел у гэтым пілотным праекце. Прэм'ер-міністр вывучыў прапанаваныя распрацоўкі цэнтра для школьнага харчавання. У прыватнасці, прадукты, прадстаўленыя ў школьных буфетах, у рамках выканання пілотнага праекта, прадукты для выкарыстання ў школьных сталовых.

Вучоныя імкнуцца, каб прадукцыя была смачнай, але з нізкай колькасцю цукру і солі, без вострых спецый. Напрыклад, распрацаваны аналагі кукурузных палачак з розных кампанентаў са зменшанай колькасцю солі і цукру, а таксама батончыкі, нізкабялковыя снэкі, бульба фры, вырабленая са зменшанай колькасцю алею, мультызлакавае пячэнне, абагачанае кальцыем, і г.д. "Ёсць сёння пытанне па глазураваных сырках. Мы таксама спрабуем дапрацаваць рэцэптуру, каб выключыць павышаную колькасць цукру і прывесці ў адпаведнасць да норм, распрацаваных Міністэрствам аховы здароўя. Мы працуем з вытворцамі над рэцэптурамі", - сказаў генеральны дырэктар НПЦ НАН па харчаванні Аляксей Меляшчэня.

Першы намеснік старшыні канцэрна "Белдзяржхарчпрам" Таццяна Шадко адзначыла: "Асноўныя нашы навацыі - у кандытарскай галіне. Ключавы напрамак - вытворчасць прадуктаў здаровай лінейкі харчавання. Прадукцыя змяшчае максімальную колькасць натуральных інгрэдыентаў. Вялікая лінейка прадуктаў вырабляецца без цукру, са змяншэннем цукру. Мы стараемся вырабіць прадукцыю з багатай харчовай каштоўнасцю. У прыватнасці, абагачаем яе бялкамі, поліненасычанымі тлустымі кіслотамі, прабіётыкамі, клятчаткай, пажыўнымі валокнамі - тое, што важна для стрававання. Усю дзіцячую лінейку стараемся абагаціць полівітамінным комплексам. Уся наша прадукцыя можа быць рэкамендавана мэтавым групам - для дыетычнага, дыябетычнага харчавання, для людзей, якія вядуць актыўны спосаб жыцця, а таксама якія не могуць ужываць лактозу, глютэн і г.д."

Пілотны праект стартаваў 19 снежня 2022 года і завершыцца 30 красавіка 2023 года.