На галоўную На галоўную
Напісаць ліст Напісаць ліст
Карта сайта Карта сайта
Рус
Бел
Eng
ГЕРБ РБ Асіповіцкі раённы выканаўчы камітэт

Рака Свіслач  Асіповіцкая ГЭС  Мемарыяльны комплекс Брыцалавічы  Алея Герояў Мемарыяльны комплекс Расохі Асіповіцкі райвыканкам
Рака Свіслач

Тарасенка: пілотны праект дазволіць выбраць аптымальную мадэль школьнага харчавання

20 студзеня 2023


Рэалізацыя пілотнага праекта Міністэрства адукацыі дазволіць выпрацаваць аптымальную мадэль па арганізацыі школьнага харчавання. Такое меркаванне выказаў намеснік міністра аховы здароўя - галоўны дзяржаўны санітарны ўрач Аляксандр Тарасенка пры наведванні СШ нумар 1 Брэста, перадае карэспандэнт БЕЛТА.

 

"Праект будзе рэалізоўвацца да 1 мая. Але мы не будзем чакаць гэтай даты. У працэсе будуць абмяркоўвацца станоўчыя, адмоўныя моманты, каб, пачынаючы з новага навучальнага года, паўсюдна паэтапна рэалізоўваць праект і выбраць рацыянальную, аптымальную і якасную мадэль арганізацыі школьнага харчавання", - сказаў намеснік міністра.

 

У Брэсце сёння праходзіць выязное пасяджэнне Рэспубліканскага санітарна-эпідэміялагічнага савета з удзелам галоўных дзяржаўных санітарных урачоў усіх абласцей і Мінска. Разглядаюцца пытанні павышэння якасці і бяспекі харчавання вучняў ва ўстановах агульнай сярэдняй адукацыі. Удзельнікі наведалі адну з буйнейшых школ Брэста - СШ нумар 1, дзе азнаёміліся з рэалізацыяй пілотнага праекта па апрабацыі новых тэхналогій і прынцыпаў арганізацыі школьнага харчавання.

 

У школе навучаецца больш за 1,8 тыс. навучэнцаў. Больш за 80 працэнтаў з іх атрымліваюць двухразовае харчаванне ў выглядзе абедаў і падвячоркаў. Да правядзення праекта тут пачалі рыхтавацца яшчэ да зімовых канікулаў. Было праведзена анкетаванне дзяцей і іх бацькоў, каб вызначыць іх смакавыя перавагі. Камбінат грамадскага харчавання распрацаваў тэхналагічныя карты новых страў і правёў іх дэгустацыю. Практычную рэалізацыю ў школе пачалі 9 студзеня - з пачаткам трэцяй чвэрці.

 

Як адзначыла дырэктар школы Маргарыта Багдановіч, цяпер ва ўстанове адукацыі ідзе ўжо другі этап рэалізацыі пілотнага праекта: апрабуецца меню, якое абнавілася напалову, штодзень вывучаецца і аналізуецца меркаванне вучняў.

 

"Мы распрацавалі шмат новых салатаў. На жаль, дзеці іх не ацанілі - яны хочуць парцыённую агародніну. На трэцяе яны выбіраюць чай і напіткі без пладоў, а не традыцыйны кампот. Затое амаль усе нашы гарачыя стравы дзецям спадабаліся. Таму ўсё карэкціруецца ў працэсе", - адзначыла намеснік дырэктара камбіната грамадскага харчавання Жанна Дуньковіч.

 

Акрамя школы ў абласным цэнтры ўдзельнікамі пілотнага праекта Міністэрства адукацыі ў Брэсцкай вобласці сталі Маларыцкая СШ нумар 1 і сярэдняя школа ў аграгарадку Чарнаўчыцы Брэсцкага раёна. Таксама па тры школы, гарадскія і сельскія, вызначаны для правядзення эксперымента ў кожнай вобласці.

 

"Усё змяняецца і карэкціруецца ў працэсе. Мы бачым, што ёсць некаторыя моманты, якія трэба выпраўляць, - і па часе прыёму ежы, і па распрацоўцы новых тэхналагічных карт і страў у меню. Для арганізацыі школьнага харчавання выдзяляюцца немалыя дзяржаўныя грошы. Я не сказаў бы, што мы тут кардынальна нешта мяняем. Мы проста ўдасканальваемся ў гэтым пытанні", - рэзюмаваў Аляксандр Тарасенка.